Steen

Bij atelier Zwartebroek werken we met steen. Steensoorten zoals, albast, speksteen en serpentijn.

Albast is o.a afkomstig uit Italie. In de Romeinse tijd werd er van albast serviesgoed, glazen e.d vervaardigd van albast. Dit omdat albast een transparante steensoort is.

Speksteen is op verschillende plekken op de wereld te vinden. Braziliaans speksteen is zeer constant van structuur, met terra, grijs, groene en rode tinten. Indiaas speksteen is veel helderder van kleur, roze, wit, zwart, maar is gelaagd opgebouwd en daardoor spannender om te bewerken.

Serpentijn is vaak een beetje harder dan de andere soorten is, herkomst overal ter wereld, en in verschillende kleuren.


Samen ondernemen we verschillende stappen op weg naar een mooi afgewerkt beeld.  Met een houten klopper en een beitel wordt het grote grove stuk eraf gehakt. Daarna ga je verder met een grote rasp. Hoe meer we richting het eind product komen hoe fijner we zullen werken. Met kleinere raspjes en uiteindelijk polijsten we het beeld met schuurpapier nat of droog. Daarna lakken we het beeld of zetten het in de was zodat het eventueel buiten kan staan en de heldere kleuren van het beeld laat zien. Alle gereedschappen e.d zijn aanwezig in het atelier.